De vee-industrie, de uitbuiting van dieren en speciesisme hebben niet alleen een negatieve invloed op de dieren en onze planeet, maar ook op mensen overal.
Animal liberation is human liberation.

Wereldhonger en veganisme

Wereldwijd lijden nog altijd ruim 800 miljoen mensen honger. En dat terwijl er op dit moment voldoende plantaardig voedsel op aarde is om 10 miljard mensen te voeden. Meer dan er daadwerkelijk zijn dus.

Echter wordt een groot deel aan dieren in de veeteelt gevoerd, waardoor er per saldo onvoldoende voedsel overblijft. Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 35% van de calorieën in gewassen aan de dieren wordt gevoerd, waarvan slechts 12% uiteindelijk in voedsel voor menselijke consumptie beschikbaar komt.

Een enorm verlies dus. Van al die gewassen hadden met gemak miljoenen ondervoede mensen kunnen eten.

Photo door Wohtek Hubar

Werken in een slachthuis

Mensen die direct betrokken zijn bij de uitbuiting en doding van dieren kunnen ook slachtoffer zijn.

Een baan in een slachthuis kan een schrijnend psychologisch effect hebben op iemands leven. Werken in een slachthuis is in verband gebracht met verschillende aandoeningen, waaronder PTSS en de minder bekende PITS (perpetration-induced traumatic stress). Het is ook in verband gebracht met een toename van criminaliteit, waaronder meer incidenten met huiselijk geweld, evenals alcohol- en drugsmisbruik.

Niet zelden werken mensen noodgedwongen in een slachthuis.

Gezondheid

De consumptie van dierlijke producten geeft bovendien een verhoogde kans op veelvoorkomende ziekten, zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde vormen van kanker en diabetes type 2.

Er moet meer voorlichting komen over de schadelijke effecten van dierlijke producten en over de gezondheidsvoordelen van een evenwichtige, plantaardige voeding.

Photo door Wohtek Hubar

Doe mee

Als veganist in een niet-veganistische wereld kun je negatieve gevoelens en hopeloosheid ervaren. Door actief te worden kun je helpen de vegan boodschap te verspreiden én ontmoet je veel gelijkgestemden!

Wil je je inzetten een mooiere wereld en al haar bewoners? Kom dan in actie en doe met ons mee!