Een Save Square is een voorlichtingsactie op straat, in een strakke formatie die de aandacht van het publiek trekt. Met videobeelden en een prikkelende tekst nodigen we voorbijgangers uit dichterbij te komen.

De Square

Een Save Square bestaat uit twee groepen. E├ęn groep vormt een vierkant (de Square) en afwisselend houdt men een laptop of een bord met tekst vast. Op de laptops worden beelden uit de veehouderij en slachthuizen vertoond. De mensen in deze Square dragen blinddoeken: deze symboliseren de collectieve blindheid die we als maatschappij hebben voor dit verborgen dierenleed. Ook nodigt dit voorbijgangers makkelijker uit om dichtbij te komen, omdat zij zich niet bekeken voelen. Overigens kun je gewoon je door de blinddoek heenkijken, dus laat je hierdoor niet afschrikken als je overweegt met ons mee te doen ­čÖé

De andere groep zal outreach doen: zij gaan in gesprek met geïnteresseerde voorbijgangers die de beelden bekijken. Hierbij wordt zoveel mogelijk de socratische methode gebruikt, d.w.z. dat door middel van een vraaggesprek de consument wordt aangesproken op haar reeds aanwezige waarden, waarbij ze wordt aangemoedigd zelf te concluderen dat een plantaardige levensstijl de meest logische keuze is.

We geven geïnteresseerden ook een kaartje mee met interessante bronnen, zoals documentaires en de VeganChallenge waaraan ze online kunnen deelnemen.

Afwisselen

De mensen in de twee groepen wisselen elkaar regelmatig af. Zo kan iedereen naar eigen behoefte ofwel rustig in de Square staan ofwel het gesprek met omstanders aangaan. Ook als je even wilt pauzeren kun je dat naar eigen wens doen.

Meestal duurt een Save Square zo’n drie uur. Na afloop gaan we vaak nog even wat drinken en/of eten met elkaar. Zo is er ook ruimte om na te praten en te socializen. Veganist zijn in een niet-vegan wereld is niet altijd even makkelijk. Met activisme heb je binnen no-time een gezellige groep gelijkgestemden om je heen!

De eerste keer

Als je voor het eerst meedoet kan het best een beetje spannend zijn. We raden nieuwe deelnemers aan te starten in de Square met een bord of laptop. Zo kun je meeluisteren met de gesprekken en een idee krijgen van hoe deze actie werkt. Ook kun je meelopen met ervaren outreachers (‘shadowen’).

Iedereen heeft zijn eigen stijl, laat je inspireren hoe jij het zelf vorm zou geven. Zolang je je (nog) niet op je gemak voelt om outreach te doen is dat helemaal prima. Je kunt altijd meedoen.

Doe mee

Iedereen die onze missie en aanpak steunt kan meedoen met een Save Square, ook wanneer je zelf nog niet helemaal plantaardig leeft. Als je mee wilt helpen de veganistische boodschap over te brengen ben je van harte welkom!

Save Squares worden in de grotere steden georganiseerd, veelal in de weekenden, maar ook regelmatig op doordeweekse dagen gedurende koopavonden. Kijk voor alle data op de Events pagina.

Heb je nog vragen, check dan onze pagina met Veelgestelde Vragen. Staat je vraag er niet tussen? Aarzel niet om contact op te nemen!

Inspiratie

Inspiratie en voorbeelden van outreach-gesprekken kun je ook online vinden: bekijk video’s van bekende vegan activisten zoals That Vegan Couple en Earthling Ed.

Laatstgenoemde heeft ook een handig e-book geschreven, waarin de 30 meestvoorkomende excuses worden besproken en weerlegd. Geen zin om te lezen? Bekijk dan de bijbehorende videoserie.